Cupping

Cupping gebruik ik af en toe als er sprake is van langdurige schouder- en/of nekklachten.
Het wordt gebruikt als onderdeel van de ontspanningsmassage.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden glazen kopjes (cups) vacuum gezogen op de huid van iemand door middel van een pomp of door de lucht in de cups te verwarmen. Hierbij is het de bedoeling om blokkades op bepaalde plaatsen of in het meridiaanstelsel op te heffen.

De massage
In mijn praktijk werk ik met siliconen cups. Deze cups worden eerst in geknepen, daarna op de huid geplaatst en langzaam losgelaten. Op die manier ontstaat er een vacuüm. De cups kunnen voor een aantal minuten op de huid worden neergezet of over de huid worden bewogen zoals bij een gewone massage. Door het creëren van zuigende werking aan de huidoppervlakte en negatieve druk zorgt deze massagevorm voor het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen èn voor een verbeterde bloedtoevoer naar verkrampte spieren, bindweefsel en huid.
Het kan dan ook vergeleken worden met bindweefselmassage en Guasha. Na de behandeling kunnen rode ronde vlekken zichtbaar blijven. Deze trekken binnen een paar uur tot een paar dagen weer weg.

Wanneer
Cupping wordt af en toe ingezet als klachten bij de nek of schouders langdurig aanhouden en bindweefselmassage onvoldoende resultaat geeft. Sommige cliënten kiezen voor Guasha en andere voor Cupping. Het is maar net wat iemand prettiger vindt. Het kan ook zijn dat ik op één plek een cup neer zet, terwijl ik gewoon verder kan gaan met de massage.