Hooggevoeligheid en stress

Hooggevoeligheid en stress

Het is bekend dat veel hooggevoelige mensen last hebben van stress. Door de verhoogde prikkelgevoeligheid wordt het zenuwstelsel enorm op de proef gesteld. Zodra de prikkels niet goed kunnen worden verwerkt, ontstaat een stressreactie binnen het lichaam. De gevolgen daarvan kunnen op lichamelijk of geestelijk vlak merkbaar worden.

Eigenlijk heeft stress een positieve functie. In tijden van gevaar kun je er voor kiezen om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Deze afweer komt door de stresshormonen adrenaline en cortisol, die dan geproduceerd worden.
Per persoon verschilt het hoe iemand “gevaar” ziet. Voor de één is dat de grote hond van de buren, voor de ander de volle agenda iedere dag. Is het gevaar niet in het belang van de persoon en wordt het als naar ervaren, dan wordt dat als negatieve stress gezien.
Positieve stress is meestal van korte duur (examen/ sport-wedstrijd) en zorgt vaak voor een betere focus en prestatie. Bij negatieve stress zullen de stresshormonen langdurig werkzaam zijn. Helaas hebben deze hormonen de eigenschap het immuunsysteem op een laag pitje te zetten. Voor korte duur is dat geen probleem, maar na een paar maanden wel. Allerlei ziektes krijgen de kans je onderuit te halen.
Door de continue alertheid krijgen organen te weinig kans om normaal hun werk te doen. De balans raakt daardoor binnen je lichaam erg verstoord.

De gevolgen van langdurige stress kunnen zijn: hoofdpijn, overspannenheid, burn-out, depressie, slaapproblemen, darmklachten, hart- en vaatziekten (o.a. hoge bloeddruk).

Wat kun je doen om stress tegen te gaan als je hooggevoelig bent?

Bekijk eerst je dagritme en levenspatronen. Wat zijn de stressoren? Wat zou je zelf gemakkelijk kunnen veranderen? We zetten onszelf vaak klem als we teveel willen doen… voor onszelf en/of anderen. Leuk al die afspraken, maar is iedere afspraak nodig? Kun je een keer “nee” zeggen?

Stress kost een heleboel energie. Energie haal je o.a. uit je voeding. Daarom is het belangrijk om extra vitamines en mineralen in de vorm van een multivitamine in te nemen. Om het zenuwstelsel beter te laten functioneren is magnesium heel belangrijk. Vit. B12 en vit. D kunnen uitkomst bieden bij vermoeidheid.

Met een etherische olie in een verdamper kun je in je slaap-, woon- en/of werkkamer zorgen voor een ontspannen sfeer. Kalmerende geuren zijn o.a. lavendel, cederhout en sandelhout. Er zijn ook verschillende rustgevende mengsels verkrijgbaar. Soms is het uitproberen welke geuren bij jou werken.

Ook Nederlandse remedies kunnen je op een zachte manier helpen. Merk je dat je teveel blijft piekeren, dan kan de Purple Flower je goed ondersteunen. Judaspenning kun je inzetten, als je het gevoel hebt dat je zoveel “moet”. Bij een acute situatie is de Terra een goede eerste hulp remedie.

Als je je aangetrokken voelt tot kristallen, dan kun je aan een hanger of in je broekzak bijvoorbeeld aquamarijn, morganiet of Andes opaal dragen.

Plan iedere dag in je agenda een paar momenten van ontspanning in. Even je gedachten en je lichaam tot rust laten komen is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maak een wandeling, fiets een rondje, lees een boek of blijf een paar minuten gewoon lekker zitten zonder iets te doen…. doe wat jij leuk vindt en waardoor jij kunt ontspannen!

NB Bij extreme en/of langdurige (stress)klachten is het raadzaam om een afspraak met de huisarts te maken.

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on email
Email

No Comments

Post a Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.