Eén van de massagevormen die ik tijdens de ontspanningsmassage gebruik is de bindweefselmassage. Deze massagevorm is net als voetreflex, chiropraxie en acupressuur een reflexzone therapie.
De massage
De bindweefselmassage wordt door mij alléén op de rug gedaan. Ik begin met lichte strelingen en rustige huidknedingen. Daarna ga ik door met bindweefseltechnieken. Voor het gemak noem ik het maar “rollen”. De meeste mensen voelen gelijk, wanneer het weefsel vast zit. Het lijkt dan net of ik mijn nagels in het weefsel zet. Door het rollen komt er ruimte en kan het bloed weer beter in het weefsel stromen. Voedings- en afvalstoffen kunnen dan ook weer overal aan- en afgevoerd worden, waardoor snel herstel mogelijk is in dat gebied.
De haak- en haaltechnieken gebruik ik wanneer er even een extra zetje nodig is in een gebied. Soms voelen mensen dit als een klein krasje van mijn nagel in hun huid en diep strepen trekken.
Na de massage met daarin de bindweefseltechniek merken de meeste mensen, dat ze (letterlijk) veel lekkerder in hun vel zitten en de klachten verminderen.
Werking
De prikkels die met de massage worden gegeven hebben grote invloed op het zenuwstelsel en daardoor invloed op spieren, gewrichten en organen.
Het is te ingewikkeld om precies uit te leggen hoe het zenuwstelsel werkt, dus geef ik een soort voorbeeld om het duidelijk te maken. Als ik de schouders van iemand masseer, dan voelt diegene mijn hand over de schouders gaan. De huid registreert via sensoren dat er iets over de huid gaat. Er gaan stroompjes lopen via de zenuwen door het ruggenmerg naar de hersenen. Er worden seintjes gegeven, dat het prettig of niet prettig is in een specifiek deel van de hersenen en via een ander deel gaan er seintjes terug naar de huid met de boodschap, dat de huid op die plaats kan ontspannen of aanspannen. De seintjes die terug gestuurd worden via het ruggenmerg komen ook automatisch bij de spieren, de botten en de organen terecht die horen bij het schoudergebied (zone). Ook daar zullen er seintjes afgegeven worden om te ontspannen of aan te spannen.
Welke techniek gebruikt wordt, ligt aan de klacht. Soms is een hele lichte huidprikkel al voldoende om iemand in vuur en vlam te zetten en soms kunnen zware prikkels (haaktechnieken) nodig zijn om bepaalde klachten eens goed te lijf te gaan.