Hooggevoelig

Hooggevoeligheid is een verzamelnaam voor een combinatie van karaktereigenschappen, die je hebt geërfd via je moeder en/of vader. Deze eigenschappen worden aangestuurd vanuit je rechter hersenhelft (gevoelskant) en kunnen er voor zorgen dat je (fijngevoelige) zintuigen overbelast raken.
Niemand is gelijk, dus iedere hooggevoelige ervaart verschillende eigenschappen anders. De een kan bepaalde situaties of emoties als heftig ervaren, terwijl een ander er nauwelijks “last” van heeft. Als je hooggevoeligheid als last ervaart door bijvoorbeeld klachten of “je-niet-thuis-voelen-op-aarde”, kan het zinvol zijn om te kijken naar een manier om steviger in het leven te gaan staan. Meer rust en ontspanning inplannen kan daar onderdeel van zijn.

Een andere overerfbare karaktereigenschap is het beelddenken. Deze manier van denken wordt ook aangestuurd door de rechter hersenhelft. Het is dan niet verwonderlijk, dat beelddenkers meestal ook hooggevoelig zijn.

Mocht je van jezelf nog niet weten of je hooggevoelig en/of beelddenker bent, dan kun je het werkboek “Test jezelf” gratis downloaden. Je komt via de vragen vanzelf alle eigenschappen tegen die met hooggevoeligheid en beelddenken te maken hebben. Tussen de vragen door is ook inspiratie en korte informatie te vinden.

De vragen in dit werkboek zijn gebaseerd op de test, die Elaine Aron heeft samengesteld. Ik heb de antwoorden iets uitgebreider, omdat er niet altijd met een duidelijk JA of NEE geantwoord kan worden. Aan het eind zijn een aantal vragen toegevoegd die te maken hebben met beelddenken.

Het gratis werkboek ontvang je door aan de rechterkant je naam en mailadres in te vullen.